365 dni hvaležnosti je nepretrgana spirala, ki se vije skozi naše življenje.

Pred enim letom je v meni dozorela ideja o oblikovanju skupine 365 dni hvaležnosti.

Ideja je nastala že veliko prej. Oblikovala se je skozi obdobje vsakodnevnih zapisov hvaležnosti in počutja, ki je prišlo z njimi.

Ugotovila sem, da sem se po treh mesecih rednih zapisov hvaležnosti v moj dnevnik počutila veliko bolje, moja pozornost je bila usmerjena drugam in posledično je bil tudi tok življenja lahkotnejši.

Danes s hvaležnostjo v srcu razmišljam, kako hitro je to leto minilo. Cikel 365 dni se je zlil v eno leto. Prehaja v nov cikel 365 dni in ob tem se sprašujem, kako ste vi dragi moji bralci? Kaj je hvaležnost v tem letu prinesla v vaša življenja? Ali imate dnevnik hvaležnosti na nočni omarici ali potrebujete še malo vzpodbude? Nekaj mojih ugotovitev:

  • Zapisovanje dnevnika hvaležnosti na strani zvezka je včasih intimnejše kot zapis na Facebooku. Pa ne z željo, da kaj ni dovolj ali ne želim deliti. Preprosto zato, ker so nekateri občutki dojemljivi samo na nivoju občutkov in besede ne zmorejo opisati vsega.

  • Vzpostavljanje navade zapisov hvaležnosti ima prav tako svoje izzive. Kot vsaka nova navada v nas vzbuja občutke upora, nas usmeri s poti ali med zapisovanjem odpelje na novo pot raziskovanja. Tako sem tudi v teh zapisih spoznala veliko ogledal življenja.

  • Hvaležnost ni vedno enako kot beseda „Hvala“. Besedo hvala uporabljamo pogosto, a žal včasih tako rutinsko, da čustva ne dodajo svojega. Hvaležnost pa za razliko od samo besede, v srcu rodi občutke sreče in radosti.

  • Hvaležnost me je peljala po različnih poteh spoznavanja vsega kar je v mojem življenju. V prelomu v novo leto pa je tudi postala zelo jasna, kako pomembno je slovo. Spoznala sem namreč, da je mojem življenju tudi nekaj stvari, za katere sem hvaležna, da so prišle, a je čas da odidemo vsak svojo pot. Tako sem se poglobila v minimalizem in razumevanje tega, kaj dejansko prinaša veselje v moje življenje in kaj ne. Pot se nadaljuje in vsak dan jasneje vidim, da je tisto kar me zunanje veseli, notranje polni z radostjo. In prav slovo s hvaležnostjo mi je odprlo vrata v ta svet. Popeljalo me je na pot spuščanja energij, ki so zaključile svojo pot v mojem življenju.

Globoko hvaležna sem, da sem se pred enim letom podala na pot zapisov dnevnih opomnikov hvaležnosti. Spraševali ste me, kaj bo, ko dopolnim 365 dni in tudi sama sebe sem spraševala isto. Potem pa mi je Rebecca Campbell v knjigi »Light is the new black« odgovorila. Zapisala je, da naj vsak dan naredim eno stvar bližje h tistemu, čemur me nagovarja moja duša in tako bo v enem letu 365 korakov, v dveh letih 730 korakov, v petih letih 1 825 korakov, v desetih letih 3650 korakov, v 20 letih 7 300 korakov in v petdesetih letih 18 250 korakov. Dodaja še, da medtem, ko se morda okolici zdi vse skupaj le en skok, je bilo v resnici narejenih ogromno majhnih korakov. Jaz pa dodajam, pot se nadaljuje.


Mojih prvih 365 dni v tej skupini je danes zaključenih. Vesela sem, da sem sledila klicu in hvaležna za pot. Zdaj pa nas čakajo novi izzivi. Čas je za globino in držanje prostora vsakemu, ki si želi podati na to pot.


Držanje prostora ženski je moj primaren klic, a kaj je v tem prostoru pa je včasih popolnoma drugo vprašanje. Kaj vse imamo v prostoru lastnega telesa, stanovanja, misli, čustev, odnosov, itd.? Je v njih prostor hvaležnosti? So v njih stvari, občutki in ljudje, za katere smo hvaležni?


Pot se nadaljuje vsak dan, vsak trenutek, vsako leto in 365 dni hvaležnosti je nepretrgana spirala, ki se vije skozi naše življenje. Daje življenju smisel in oživlja pozabljeno. V tem letu si želim razširiti moje zapise v aktivno sodelovanje, morda tudi v kakšno srečanje v živo, predvsem pa odpreti prostor za vaše izzive pri vzpostavljanju nove navade. Navade, ki se zdi tako preprosta, a mnogokrat ne dobi svojih 5 minut v našem vsakdanu.


Vabim vas, da z mano podelite vaše doživljanje tega leta, vprašanja in želje za prihodnje leto. Hkrati pa vzpodbujam, da sledite objavam, saj bo v njih tudi nekaj novosti. Najlepša hvala za to leto in čudovit dan vam želim, Daša

Pozdravljeni, 

moje ime je Daša. V tem blogu delim zapise z informacijami, idejami in različnimi pogledi na določeno situacijo. Toplo vabljen/-a k branju ter refleksiji prebranega o določeni temi.

Želim biti obveščen/-a o novih objavah.

Najlepša hvala!

  • Facebook
  • Instagram