Search

Ali lahko paziš na mojega otroka medtem, ko jaz počivam?

"Holding space". Držati prostor je mogoče smešen prevod, a žal nimamo besede, ki bi tako lepo zvenela kot v angleščini. Ko zaslišim angleški izraz začutim prostor kot objem. Kot oblak nežen objem, ki te postavi v ospredje in prepreči vsiljivcem, da vstopijo. Ponudi ti prostor, v katerem je varno iskati, preizkušati, se učiti in biti ranljiv.


Iz pogovorov sem razbrala, da ženske koncepta držanja prostora ne razumemo, ker ga nikoli nismo čutile. Pričakuje se, da ustvarimo prijeten dom za družino, varno okolje za otroke, podpiramo moža in izpolnimo vse naloge iz vseh neskončnih seznamov gospodinjskih ter drugih opravil.

A kdo podpira nas?


Vprašanje, ki je usmerjeno v okolico, a odgovor se skriva znotraj nas samih. Naprej moramo podpreti samo sebe in dopustiti, da tudi nam kdo drži prostor. Pot do podpore sami sebi pa je dostikrat vijugasta in zapletena. Odstira tančice naših prepričanj, reakcij na situacije, v katerih smo bile ranljive.


V večini primerov, smo spoznale da nam ranljivost prinaša posledice zasramovanja, poniževanja in občutke manjvrednosti. Sedaj pa si je lažje nadeti očala "Vse je v redu, tudi če se ne počutimo dobro." Ta odgovor lahko prenese marsikatero situacijo, žal pa se v času po porodu lahko izrazi v obliki poporodne otožnosti ali depresije.


Čas je, da se to spremeni. Čas je, da ozavestimo globino besed:

- držati prostor,

- prositi/ponuditi/dati pomoč in

- biti preprosto priča, ki zaupa v proces.


V tem zapisu želim vzpodbuditi razmislek, o tem ali res ni nikogar, ki bi nas podprl. In kako velik vpliv lahko ima ena majhna sprememba na naše počutje.


Menim, da je razlaga besed lažja, če so le te vključene v zgodbo. Mogoče lahko damo na tehtnico in razmislimo o različnih verzijah iste situacije.


Koliko napora mi predstavlja varstvo mojih in prijateljičinih otrok medtem ko ona nameni čas počitku ali aktivnosti namenjeni samo njej?


In na drugi strani.


Koliko mi pomeni čas samo zame medtem, ko prijateljica pazi moje otroke?


Zagotovo imaš v mislih aktivnost, ki so jo že dolgo želiš, a je nisi izpeljala, ker nikoli ni časa. Kaj če je rešitev tega problema samo v tem, da en popoldan popaziš otroke od sosede?


Zelo me je razveselilo, ko sem slišala za sledeč primer. Dve mamici sta se dogovorili, da bosta v času menstrualnega počitka druga drugi pazili otroke. To preprosto pomeni, da en dan menstruacije ena počiva, druga pa namesto na enega otroka pazi na dva. Malenkost, če pomislimo, da narediti en prigrizek več ne predstavlja ogromnega napora. Otroka se zaigrata in sta vesela, ker lahko čas preživita skupaj. Druga mama pa medtem nameni čas sebi, si dovoli početi samo tisto kar ji ustreza. Tako si nabere energijo za cel mesec, počuti se ljubljeno in hvaležno za podporo. Zgodba se ponovi, ko ima druga menstruacijo.


Moj predlog tebi je, da narediš seznam vseh aktivnosti, ki si jih želiš izvesti, a jih še nisi ker ni bilo časa. Nato razmisli, koliko časa dejansko potrebuješ, da jih izvedeš in kam bi jih lahko umestila, če bi imela varstvo za otroka.


Potem pa si že samo en korak stran do organizacije igralnega zmenka za otroka.


Mogoče te čaka presenečenje ob spoznanju, koliko veselja in zadovoljstva ti lahko prinese majhna sprememba urnika.


Dovoli si biti videna in slišana. Prisluhni sebi in podari to tudi drugim.


Vem, da to ni vedno tako preprosto. A že razmislek o tem je lahko prvi korak na tvoji poti.


Z Ljubeznijo, Daša


P.S.: Vabljena k branju tudi ostalih zapisov.

278 views0 comments

©2020 by Dula Daša.