Ali vsaka ženska potrebuje dulo?

Življenje 21. stoletja nam ponuja ogromno možnosti. In to prav za vsako stvar, idejo ali življenjsko odločitev. Zdi se, da karkoli lahko dobimo kadarkoli in to v vseh možnih kombinacijah ter barvah. Marketinške kampanije nas celo prepričujejo, da potrebujemo veliko več kot si mi mislimo, da potrebujemo. In kaj je tisto kar dejansko potrebujemo? Kaj je tisto kar nas dejansko podpira?


Vsak izmed nas ima drugačen odgovor. In prav vsak je pravilen.


Lahko gremo v preproste stvari kot je odločitev, da bomo danes oblekli to krilo s to majico ali pa odločitev, kje ter s kom bomo živeli. Ni pravilnih ali napačnih rešitev. So pa rešitve moje prijateljice, moje znanke in mene lahko popolnoma drugačne.


Na tej točki je čas za preprosto vprašanje "zakaj"?


Vprašanje zakaj nas namreč sprašuje po namenu in prav vsak korak našega življenja v sebi skriva namen. Včasih zaveden, drugič nezaveden. Razlika med njima je, da pri enem jasno izbiramo pot, pri drugem pa malo manj ali mogoče sploh ne.


Na vsakodnevni ravni sprejemamo ogromno odločitev. Vsaka ne potrebuje podrobne analize zakaj in kako. Jasno je, da si potrebujemo umivati zobe in nesmiselno bi se bilo to vsak dan spraševati. Jasno pa nam je tudi, da gremo skozi proces prehoda v materinstvo enkrat, dvakrat, trikrat ali mogoče tudi večkrat. Ne glede na število prehodov, je prav vsak edinstven in vsak v sebi rojeva novo obliko ženske. S procesom prehoda se rojeva tudi mama, ki potrebuje oporo ter razumevanje procesa skozi katerega gre.

Edinstvenost procesa ter edinstvenost vsake ženske posebej v sebi oblikujeta situacijo, ki je neponovljiva in zato ni pravilnih ali napačnih odločitev. Prav tako ni nujno, da je ob tebi ženska, dula, prijateljica, ki ti pomaga razumeti, kaj čutiš ter katera izmed možnosti te podpira na poti. Je pa res, da ta prehod zate pomeni veliko sprememb v počutju kot tudi v odnosu do partnerja, prijateljev ter želja, ki jih imaš.


Ženske, ki se odločijo za dulo si želijo sprejemati zavestne odločitve, razumeti ozadje informacij ter imeti ob sebi nekoga, ki jih posluša z ušesi in sliši s srcem. Čas preživet skupaj je v celoti namenjen mamici, njenim občutkom ter željam. Dula drži prostor, v katerem je varno izraziti vse skrbi in vprašanja.

V ranljivosti rojstva mame in otroka so določeni trenutki, ki opolnomočijo žensko v vsej njeni veličini ter ji dajo krila, da poleti ter preda otroku svojo brezpogojno ljubezen. Žal pa so tudi trenutki, kjer so njeni notranji vzgibi lahko preslišani, meje prestopljene ter narejene rane, ki lahko bolijo celo življenje. Sprejemanje situacije je včasih težavno, neslišano ter žal nepodprto.


Dula ni rešiteljica, ki rešuje težave ali podaja rešitve. Dula je sočutna ženska, ki je ob ženski ne glede na to, kaj se zgodi ali katere odločitve želi mama sprejeti. Dula je ob njej v vlogi empatične sogovornice, ki ji drži prostor z informacijami, predlogi ter včasih preprosto s poslušanjem. V poporodnem obdobju je to zelo dobrodošlo in lahko nudi najboljšo uteho po neprespanih nočeh, dolgih dneh samote ali potrebi po biti slišan brez vprašanj, obtožb ali pričakovanj.


V lanskem letu sem spisala zapis o tem, kako lahko ranimo s pomočjo, ki ni zaželena. Tu se vračam na začetek in odgovarjam. Ne, ne potrebuje vsaka ženska dule. Pomoč, opora ter empatija so dobrodošle samo takrat, ko so prošene oziroma, ko je jasen namen zakaj se potrebujejo. Dula je dobrodošla, ko si mama želi večjega razumevanja procesa skozi katerega gre, ko želi občutiti globino ter v sebi poiskati odgovore na vprašanja, ki se bodo porajala. Ko si želi v sebi slišati glas, ki jo vodi ter oblikuje v mamo otroku, ki je v njej. Ko čuti, da je ta pot tudi njen preporod in želi vanj vstopiti zavestno, prisotno ter ljubeče. Najprej do sebe in nato vso to znanje predati, z zgledom, tudi otroku. Dula je opora - čustvena, fizična in informacijska, pot pa je njena. In iz njene ranljivosti se rojeva neverjetna moč mame. Mame, ki ljubi brezpogojno in neskončno.


Najlepša hvala, ker sem lahko del tvoje poti. Tudi samo z zapisanimi besedami in iztočnicami za nadaljnje raziskovanje ter čutenje tvoje poti. Če pa čutiš, da si želiš večje globine ter razumevanja, pa sem tukaj zate. Dobrodošla z vsemi vprašanji, idejami in pomisleki.


Z Ljubeznijo, Daša

Pozdravljeni, 

moje ime je Daša. V tem blogu delim zapise z informacijami, idejami in različnimi pogledi na določeno situacijo. Toplo vabljen/-a k branju ter refleksiji prebranega o določeni temi.

Želim biti obveščen/-a o novih objavah.

Najlepša hvala!

  • Facebook
  • Instagram