Search

Moj dom = moje svetišče?

V teh dneh so se naši urniki korenito spremenili. Čas in prostor dobivata novo obliko.


Vse kar ni stalo na trdnih temeljih se ruši in prazni prostor za novo.


Za vso navlako v odnosih, stanovanju in v sebi imamo sedaj čas.

Ubežati ne moremo nikomur in ničemur. Predvsem sebi ne.


V nas se dvigujejo čustva, ki želijo oditi, nam sporočiti kaj novega ali pa opomniti na pozabljene ideje. Vprašanje pa je, če si kljub praznemu času zatiskamo ušesa in oči.


Kako glasno že vpije polica v kopalnici, da jo je potrebno pospraviti? Koliko hrane imamo shranjene še iz časov pred epidemijo, a je sploh ne maramo? Koliko čevljev leži pri vhodu? Kaj nam vse to sporoča? Smo pripravljeni obsedeti v tem trenutku ter se zazreti v realnost lastnega življenja?

Dom, v katerega smo zaprti ali pa uživamo v njem, je naš prostor kreacij. Vanj pa iz najrazličnejših razlogov nakopičimo stvari, ki nam ne služijo. Morda jih celo ne maramo, a jih je kupila nam ljuba oseba.


Eno leto mojega življenja sem preživela na Švedski. Tja sem si želela zaradi snega in mirnosti življenja, ki so ga predstavljali v moji glavi. Živela sem v čudovitem mestu ob jezerih, spoznala sem tamkajšnje ljudi in se zaljubila v pomen doma kot svetišča. Pri njih je vabilo domov poklon, ki ti ga podari gostitelj. Zavedajo se, da vsak s sabo vnaša svojo energijo in zato ne obstaja to vsesplošno vabljenje sem in tja kot ga mi poznamo.


V zapisu na Facebooku sem pisala o moji nameri 40 - dnevnega posta in priložnosti, ki nam jo odpadli dogodki dajejo. Z vsakim dnem pa čutim večji pomen zavedanja lastnega prostora in časa. Prostora kreacij kot ga sama imenujem.


V svoje telo, hišo ali prostor vnašamo ljudi, predmete, hrano. Ali nas tisto kar vnašamo, počnemo ali komuniciramo podpira? Nam nudi svetišče? Nam je sveto in ne dopušča vstopa vsiljivcem? Ali morebiti obstajajo razpoke, ki rušijo vse kar si želimo postaviti? So temelji trdni ali se majemo na njih levo in desno?


Zdaj imamo čas, da razmislimo o življenju, ki ga živimo, odstranimo staro in pripravimo prostor za novo. Po epidemiji nas čaka nova situacija, svet ne bo več isti. Ne vemo kakšen, a nanj nimamo vpliva. Imamo pa vpliv na vso kramo, ki nam ni več všeč v našem stanovanju, v naši glavi ali v odnosih.


Vabim vas, da si svoje stanovanje oblikujete v svetišče, ki vas podpira na poti vaših srčnih želja. Dovolite si izkoristiti situacijo zase in poiskati tisto, kar vas osrečuje, vodi in navdihuje.


Z Ljubeznijo, Daša


P.S.: Vabljena k branju mojega zapisa o pomenu objemov - Objemi sebe in objel boš svet. Mogoče je objem prijetnejši začetek od pospravljanja. Vsak korak je pomemben. :)

52 views0 comments

©2020 by Dula Daša.