Vidne in nevidne razpokanine.

Vsak izmed nas se je rodil z določenim namenom. In vsak v sebi skriva edinstven pečat. Kako pa bo prišel do njega pa je odvisno od odločitev, ki jih bo sprejemal tokom življenja.


Obdobje nosečnosti, poroda in po njem je zasuto s pričakovanji ter standardi, ki jih videvamo na socialnih omrežjih, v revijah in na televiziji. Zvezdnice postavljajo visoke standarde, kako hitro je lahko naše telo v stari formi. Lepotni posegi, kreme in ličila omogočajo, da se skrijejo pod zunanjim bliščem in pokažejo v luči kot si jo želijo.Vprašanje, ki se porajajo so:

Ali je celoten proces resnično nima vpliva na naše življenje?

Je samo en dogodek in gremo naprej?

Si dejansko želimo nazaj?

In če, zakaj?
Proces prehoda v materinstvo zaznamuje kopica pričakovanj, predvidevanj, zgodb drugih in želja. Marsikatera se tudi uresniči, nekatere pa žal niso realne ali pa mogoče ne za vsako izmed nas. Tudi, če je soseda imela čudovit naraven porod in si ti poslušala vse njene nasvete, to ne pomeni, da bo tvoj enak njenemu.

Zgodba, del katere si, je samo tvoja, vajina oziroma vaša. Ne da se je ponoviti, ne da se je do vsake pikice organizirati. Lahko pa prisluhneš sebi, svojemu telesu, otroku in slediš. Predaš kontrolo za voljo transformacije, ki ti jo porod ponuja.

Predaja pa ne pomeni nujno samo polja pisanega cvetja. To pomeni, da si pripravljena sprejeti bolečino, radost, žalost, ljubezen... vse odtenke življenja, raziskovati prostranost informacij ter izbrati pot, ki te nagovarja.


Pri tem ni pravilnih ali napačnih odgovorov. Vsaka izbira te nekaj nauči in povabi naprej.

Ko nastopi obdobje po porodu je za tabo že vrsto odločitev, spoznanj in občutkov. Z nekaterimi si zadovoljna, drugi so te presenetili in tretji morda ranili. Vsi so sedaj del tebe.

Dejstva, ki ti še dodatno otežijo dan pa so:

  • neprespana noč,

  • neprestan jok,

  • poln koš umazanega perila,

  • neredni obroki in pomanjkanje časa za pripravo le teh,

  • cel dan si sama v stanovanju z otrokom,

  • če pa kdo pride na obisk ima kup nasvetov, ki ti dejansko ne pomagajo. Kvečjemu dodajo k teži občutka, da si slaba mama.

Nisi slaba, nesposobna ali neorganizirana mama. Mogoče se samo počutiš samo. Samo v svoji zmedenosti, žalosti in bolečini.


Lahko, da imaš vse postorjeno po hiši, mož te podpira in ti še vseeno ne najdeš pravega stika z otrokom. Ne razumeš, zakaj ne gre in nisi srečna, če je "vse vredu".


Vsi ti ponujajo rešitve, a vsaka ti jemlje moč, samozavest, da zmoreš. In v naklepu, da dokažeš, da zmoreš vse sama izgubljaš še zadnje drobce energije.


Razlika je med zmorem vse sama, da vam dokažem, da nikogar ne rabim.

In zmorem organizirati družino in prijatelje tako, da mi pomagajo. Da so njihova darila ob rojstvu otroka kosilo, zloženo perilo ali pestovanje medtem, ko grem sama pod tuš.


Veliko govorimo o pripravah na porod. Malo manj pa v pripravah na poporodno obdobje. Čas je, da se to spremeni. Vsaka mama si zasluži podporo, ki jo potrebuje, da naveže zdrav odnos z otrokom, ga ljubi in neguje.


Čas je, da se ženske podpremo, si pomagamo ter kreiramo prostor ljubezni zase in naše družine.


Če si noseča, vabljena v Prostor kreacij, kjer bova odstirali tančice tvoje poti prehoda v materinstvo.


Če pa si že mamica z dojenčkom po porodu, dobrodošla z vprašanji. Marsikaj se zdi nenavadno in unikatno, ko smo same. A verjemi nisi sama, niti edina. Vprašanja so tista, ki odprejo pot k zdravljenju, ljubezni in miru. Ta pa se začne v tebi.


Če si v dvomih, ali bi imela dulo ob sebi skozi proces prehoda v materinstvo in imaš vprašanja zame; te vabim, da mi pišeš ter pridobiš dodatne informacije iz moje strani.


Topel objem.


Z Ljubeznijo, Daša


Pozdravljeni, 

moje ime je Daša. V tem blogu delim zapise z informacijami, idejami in različnimi pogledi na določeno situacijo. Toplo vabljen/-a k branju ter refleksiji prebranega o določeni temi.

Želim biti obveščen/-a o novih objavah.

Najlepša hvala!

  • Facebook
  • Instagram